امروز

پنج شنبه, ۲۱ آذر , ۱۳۹۸

  ساعت

۱۵:۲۸ بعد از ظهر

 

۱-نان تخم‌مرغى (چم‌چمو) مواد لازم: آب ـ آرد ـ روغن ـ تخم‌مرغ ـ شکر روش تهیه: با مخلوط نمودن آب و آرد، خمیر نان را به صورت رقیق تهیه و سپس زرده و سفیده چند عدد تخم‌مرغ و شکر را به آن اضافه مى‌نمایند، مخلوط را آنقرد به هم مى‌زنند تا آماده شود. ماهى‌تابه را روى شعله گاز مى‌گذارند و کمى روغن در آن مى‌ریزند. روغن که داغ شد با قاشق یا ملاقه یا پیاله یا استکان کمى از مخلوط آماده شده را در ماهى‌تابه مى‌ریزند این مخلوط به علت رقیق بودن در روغن پهن مى‌شود، با قاشق آن را در روغن مى‌گردانند تا سرخ و برشته شود. همین‌طور ادامه مى‌دهند تا مخلوط تمام شود. نان‌هاى تهیه شده معمولاً به صورت گرد است و حدود ۵۰ تا ۶۰ گرم وزن دارد. اگر در خانواده بچه‌هاى کوچک باشند چند تا از نان‌ها را به شکل مربع، مستطیل، مثلث و حتى قایق و… درست مى‌نمایند.این نان با عسل، مربا، شیره شکر و دوشاب در صبحانه مصرف مى‌شود، در شهر قشم بیشتر رواج دارد و در بقیه نقاط جزیره به خصوص درگهان و هلر هم از این نوع نان در منازل پخته مى‌شود. ۲ ـ نان بنى یا لیهى مواد لازم: آب ـ آرد ـ روغن ـ نمک و آب سوراغ روش تهیه: با مخلوط نمودن آب، آرد و کمى نمک خیمر نان تهیه مى‌شود، سپس خمیر را به شکل گلوله‌هاى کوچک (چانه) ۵۰ گرمى درمى‌آورند، چانه‌ها را با دست کمى پهن مى‌کنند و با وردنه (چووه ـ چوب استوانه‌اى شکل) آن را پهن و روى بنى (باشتک دایره‌اى محدب که از الیاف و تکه‌هاى پارچه ساخته و روى آن پارچه و روى پارچه تورى چشم ریز کشیده شده است) پهن مى‌نمایند تا به شکل دایره‌اى به قطر ۴۰ تا ۵۰ سانت برسد، سپس آن را روى تابه داغ که روى شعله گاز قرار دارد مى‌گذارند تا پخته شود. پس از پخته شدن. روغن داغ و آب سوراغ روى آن مى‌مالند. این نوع نان که دایره‌اى شکل و به نازکى نان لواش است در صبحانه و شام با چاى شیرین خورده مى‌شود و در تمام فصول سال در قشم و روستاهاى جزیره تهیه مى‌شود. قبلاً بیشتر در منازل مصرف داشت اما اکنون در محل‌هاى خاص و حتى بازار براى عموم به فروش مى‌رسد. ۳ ـ نان خمیر تره مواد لازم: آب ـ آرد ـ روغن ـ تخم‌مرغ ـ مایه خمیر و کمى نمک روش تهیه: با مخلوط نمودن مایه خیمر، آب، آرد و نمک خیمر نان تهیه مى‌شود. این خمیر چند ساعت باید بماند تا آماده پخت شود. معمولاً شب خمیر را تهیه و صبح زود از خیمر آماده شده چانه درست مى‌نمایند. چانه‌ها را با دست پهن مى‌کنند تا به صورت گرد به قطر حدود ۱۰ سانتى‌متر شود سپس آنها را یکى یکى داخل روغن داغ درون تابه مى‌اندازند و پشت و رو مى‌کنند تا خوب پخته شود (در قدیم براى پشت و رو کردن نان در تابه از شیئى آهنى و قاشق مانند که انتهاى آن به شکل دنباله قاشق و ابتداى آن گرد بود استفاده مى‌کردند و به آن محماس مى‌گفتند) چون داراى تخم‌مرغ و مایه خمیر است کمى پف مى‌کند و معمولاً توخالى و سرخ و خوشمزه است. این نوع نان را صبح‌ها با دوشاب یا عسل یا شیره کره میل مى‌کنند. بعضى‌ها نوع شیرین آن را دوست دارند که به جاى نمک، شکر در خمیر آن به کار مى‌برند.این نوع نان که مورد علاقه غیربومیان هم مى‌باشد در منازل پخت و در بازار عرضه مى‌شود. پخت آن مختص زنان نیست و مردان خبره در این کار در قشم وجود دارند مخصوصاً آشپزهاى موتور لنج‌ها.در ماه با برکت رمضان از این نان براى سحرى استفاده مى‌شود در بازار قدیم قشم اطراف بازار ماهى فروشان عصر روزهاى ماه رمضان به فروش مى‌رسد. ۴ ـ نان دستی مواد لازم: آب ـ آرد ـ نمک ـ روغن مایع و آب سوراغ روش تهیه: با مخلوط نمودن آب، آرد و نمک خمیر نان را تهیه مى‌گذارند چند لحظه بماند، سپس از آن چانه‌هاى ۶۰ گرمى درست مى‌کنند و آنها را به وسیله دست در سینى پهن مى‌نمایند تا به شکل دایره به قطر تقریبى ۲۰ سانتى‌متر شود، پس از آماده شدن آنها را روى پارچه یا سفره مى‌چینند و یکى یکى روى تابه گرد محدب که قطر آن حدود ۵۰ سانتى‌متر است روى چراغ گاز قرار گرفته مى‌گذارند و با یک انبر یا سیخ کوچک آنها را پشت و رو مى‌کنند تا پخته شود. بعد از پخته شدن نان را از روى تابه برمى‌دارند و روغن مایع داغ کرده و آب سوراغ روى آن مى‌پاشند. این نوع نان مخصوص صبحانه است که با چاى شیرین خورده مى‌شود و صبح‌ها در منازل شهر قشم و حتى روستاها پخته مى‌شود اگر آرد آن سبوس‌دار باشد طعم بهترى خواهد داشت.یک نوع دیگر از این نان ـ که براى مراسم فاتحه‌خوانى تهیه مى‌شود ـ پس از پخته شدن و آغشته شدن با روغن به جاى آب سوراغ یا مهیاوه روى آن شکر یا خاکه قند مى‌پاشند و کسانى که طى سه روز در مراسم شرکت مى‌کنند با این نان همراه با تخم‌مرغ آب‌پز پذیرایى مى‌شوند. این نوع نان براى فروش پخته نمى‌شود و فقط در منازل یافت مى‌شود. ۵ ـ نان ریخته یا رخته مواد لازم: آب ـ آرد ـ نمک ـ آب سوراغ روش تهیه: از مخلوط آب، آرد، نمک و آب سوراغ خمیرى نیم‌بند و نیمه مایع در یک کاسه بزرگ تهیه و تابه مخصوصى را که معمولاً از شیراز مى‌آورند روى چراغ گاز مى‌گذارند تا داغ شود، سپس با استکان یا لیوان کوچک از خمیر تهیه شده را روى تابه مى‌ریزند و با دست یا ملاقه آن را به صورت دایره به قطر حدود ۲۰ سانتى‌متر پهن مى‌کنند این نان فوراً پخته مى‌شود و چون آب سوراغ در خمیر آن به کار رفته نان‌ها قرمز رنگ مى‌شوند، در بعضى موارد پیاز خرده شده را در خمیر مخلوط مى‌نمایند. این نوع نان در صبحانه مصرف مى‌شود اگر با پیاز تهیه شده باشد با چاى مصرف ] ]>

لینک خبر : https://hormozonline.ir/?p=1601
اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
برچسب ها:

دیدگاهها

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد

قالب وردپرسدانلود رایگان قالب وردپرسپوسته خبری ایرانیقالب مجله خبریطراحی سایتپوسته وردپرسکلکسیون طراحی