مصیب هرمزی از معتمدین و مدیر سابق کمیته امداد امام خمینی شهرستان قشم است که به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب گفتگویی را با وی انجام داده ایم . آقای هرمزی در ابتدا اگر در مورد این ایام سخنی دارید بیان کنید؟ بسم الله الرحمن الرحیم . جشن پیروزی چهلمین دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی […]
مصیب هرمزی از معتمدین و مدیر سابق کمیته امداد امام خمینی شهرستان قشم است که به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب گفتگویی را با وی انجام داده ایم .
آقای هرمزی در ابتدا اگر در مورد این ایام سخنی دارید بیان کنید؟
بسم الله الرحمن الرحیم . جشن پیروزی چهلمین دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی را در شرایطی سپری کردیم که نتیجه مجاهدت ها ، رشادت ها و جانفشانی های ملت سر فراز ایران در راه تحقق آرمانهای بلند حضرت امام خمینی (ره) و منویات مقام معظم رهبری امروز کشور در جایگاه ممتاز و ویژه ای از ظرفیت سازی و توانمندی قرار گرفته است .
هم زمانی ایام فاطمیه و دهه باشکوه فجر به عنوان دو رویداد بزرگ دینی و انقلابی به بهمن ماه امسال شور و نوای فاطمی داد و مردم ولایتمدار ایران با ایمان راسخ به ارزشهای اسلامی همزمان با گرامیداشت ایام مبارک دهه فجر ، مقام حضرت فاطمه زهرا (س) را در آئین های عزاداری بانوی دو عالم گرامی داشتند .
درود خدا بر فجر آفرینان ، شهدای گرانمایه انقلاب از خرداد ۴۲ تا کنون امام شهدا و تمام مردم خوب نجیب ایران زمین خصوصا مردم ولایتمدار استان هرمزگان بلاخص مردم شهید پرور و دریادل شهرستان قشم .
در زمان طاغوت وضعیت عمومی جزیره و مردم از نظر معیشت و امکانات چگونه بود؟
در مورد وضعیت زندگی مردم قشم قبل از انقلاب می توان گفت حال و روز آنها از دیگر نقاط کشور بدتر بود .قشم آخرین نقطه ایران و فاقد از هرگونه امکانات رفاهی و چشم مردم به دریا بود و زندگی خیلی سختی را سپری می کردند . آموزش و پرورش در کل جزیره امکانات کم و محدودی را در اختیار داشت . افراد باسواد کمی در آن زمان پیدا می شدند و از مدرسه خبری نبود در آموزش و پرورش دختران جایگاهی نداشتند ، امکانات درمانی و بهداشتی جزیره بسیار ناچیز و آن هم محدود به شهر قشم بود که به همین علت مردم از بیماری های مختلفی رنج می بردند و متاسفانه در غرب جزیره این مشکلات بیشتر بود و سوء تغذیه بیداد می کرد. فقط در دشت توریان افراد کمی به کار کشاورزی مشغول بودند و نسبت به غرب جزیره زندگی آنها بهتر بود. مردم جزیره برای تامین مواد غذایی ناچار بودند با شناورهای سبک اقلام غذایی خود را تهیه کنند و در صورت مواج شدن در جزیره مواد غذایی وجود نداشت که مردم تهیه کنند . مردم قشم برای تهیه آب شرب همیشه منتظر رحمت الهی بودند که برکه ها پر آب شود و مردم بتوانند از آب آنها جهت آشامیدن استفاده کنند ، اگر در سالی خشکسالی اتفاق می افتاد مردم باید آب ها لجن سال گذشته ته مانده در برکه را استفاده می کردند یا ناچار بودند از آبهای لب شورچاه ها استفاده کنند.قشم برق نداشت و در کل جزیره فقط شهر قشم بود که با یک موتور برق تعداد انگشت شماری از محلات قشم و آن هم به صورت شیفتی از برق استفاده می کردند. جاده ای در سطح جزیره نبود اکثر جاده ها خاکی بود حدودا از سال ۱۳۵۰ یک جاده آسفالت تا درگهان کشیده شد بعد از آن جاده تا روستای سهیلی و طبل ادامه پیدا کرد اما تا باسعیدو جاده آسفالت وجود نداشت .این بود چکیده ای از زندگی سراسر سخت مردم نجیب قشم در قبل از انقلاب .
آیا در زمان انقلاب مردم قشم راهپیمایی و تظاهرات علیه حکومت پهلوی داشتند؟
در رابطه زمان انقلاب و فعالیت مردم قشم باید عرض کنم در دوران انقلاب روحانیتی که در قشم حضور می یافتند باعث روشنگری بین جوانان می شدند و جوانان آگاه و انقلابی همگام با قاطبه مردم ایران علیه رژیم ستم شاهی در اینجا فعالیت داشتند .
جوانان انقلابی چه اقداماتی برای مقابله با رژیم طاغوت انجام می دادند؟
تظاهرات و راهپیمایی هایی در سطح شهر قشم توسط جوانان ساماندهی می شد که در اینجا لازم می دانم از جوانان پر شور آن دوران اسمی ببریم . طلبه ای جوان و بومی که در قم درس خوانده بود و در دوران نهضت در جزیره حضور داشتند جناب حجت الاسلام احمد رئیسی بودند که با روشنگری در زمان انقلاب جوانان زیادی را دور خود جمع کرده بود طوری شده بود که از طرف ژاندارمری وقت چند بار ایشان دستگیر شدند از دیگر جوانان آن دوره می توان به غلامرضا پاسلاری ، حسین سرودی ، حسین عبدالهی ، عبداله رضایی و مردم محله فینی ها ، صاحب الزمان (عج) و محله بالا نام برد . اوج تظاهرات و راهپیمایی ها در نیمه دوم سال ۵۷ بود که چند بار برنامه ریزی شد تا تظاهرات از مقابل ژاندارمری وقت عبور کند که در این موقع چندین بار بچه ها بازداشت و کتک خوردند . روزهای انقلاب در این جزیره دوران شیرینی بود.یکی از خاطرات آن دوره می توان اشاره کرد به دیوار نویسی بچه ها در شب های انقلاب همین زمانی که شاه فرار کرد بچه ها یک سگ را گیر آورده بودند و داخل گردن یک کارتنی بسته بودند که و روی آن نوشته بودند این شاه ایران است .
پس از انقلاب چه نهادهایی برای خدمات رسانی به مردم تاسیس شد؟
مردم این منطقه هنوز طعم خوب نظام را نچشیده بودند به همین خاطر نهادهای اولیه که در شهرستان قشم تشکیل شدند عبارت بودند از کمیته امداد امام خمینی (ره) جهت رفع مشکلات محرومین و مستضعفین و جهاد سازندگی برای زدودن چهره فقر از روستاها فعالیت خود را آغاز کردند . حضور این دو نهاد خدمت رسان در جزیره مایه خیر و برکت برای مردم محروم جزیره شد و بحمد الله مردم از نعمات انقلاب اسلامی بهره مند شدند .
قشم پس از انقلاب در زمینه های مختلف چه پیشرفتهایی داشته است؟
حضور ادارات و سازمان و نهادهای انقلابی یکی پس از دیگری در شهرستان قشم باعث رونق جزیره و فعالیت های اقتصادی و اجتماعی فرهنگی و بهداشتی در شهرستان قشم گردید بطوری که با تاسیس مدارس جدید در سطح شهرستان قشم باعث رونق فعالیت های آموزشی و بالا رفتن سطح سواد و تحصیلات جوانان در سطح شهرستان منجر شد . بر اساس آمار قبل از انقلاب حدود ۸۰درصد مردم جزیره بی سواد بودند .مدارس در همه نقاط شهرستان وجود نداشت ولی پس از انقلاب اسلامی این فقر فرهنگی از بین رفت و کار آموزش شهرستان خصوصا معلمان در آن زمان بیشتر از استانهای همجوار بود اما خوشبختانه به برکت انقلاب الان بیشتر نقاط جزیره از نیروهای بومی استفاده می کنند . حضور آموزش عالی در شهرستان قشم و احداث دانشگاهای مختلف در سطح شهرستان راه را برای تحصیلات تکمیلی تا مقطع دکتری فراهم کرده و با وجود این امکانات اکنون قشم به مقصد تحصیلات دانشجویان تبدیل شده است.
در زمینه راهسازی می توان گفت اکنون نقطه ای از جزیره وجود ندارد که از راه آسفالته بهره مند نشده باشند. کلیه روستاهای شهرستان قشم راه ارتباط آسفالته دارند از نظر بهداشت و درمان کلیه روستاهای دارای خانه بهداشت هستند و مراکز درمانی متعددی در جزیره وجود دارد و بیمارستان مجهزی نیز در خود شهر قشم احداث شده است.
در زمان گذشته قشم فاقد بنادر صیادی و تجاری بود و به برکت انقلاب اکثر نقاط جزیره دارای بنادر صیادی و تجاری شده اند.
پس از سال ۱۳۷۰ که جزیره قشم به عنوان منطقه آزاد انتخاب شد تکمیل زیر ساختهای قشم با شدت بیشتری دنبال شد و اقدامات خوبی در زمینه های اقتصادی و تجاری در جزیره صورت پذیرفته است .
جمهوری اسلامی در جهت وحدت بین شیعیان و اهل سنت جزیره چه میزان موثر بوده است؟
هنوز کمتر از ۲۵ روز از پیروزی انقلاب نگذشته بود که دشمنان برای سرنگونی انقلاب اسلامی نقشه هایی کشیده بوند و سعی داشتند تا با ایجاد جنگ مذهبی بین مردم اختلاف بیندازند که بحمد الله با هوشیاری مردم استان هرمزگان بعد از یک سال این مشکلات ختم به خیر شد .
سخن حضرت امام خمینی (ره) برای حفظ وحدت نشانگر هوشمندی و درایت ایشان بود که ایران و انقلاب را از تمام خطرات حفظ کرد . دشمنان اسلام و انقلاب همواره بر طبل جدائی و تفرقه میان شیعه و سنی می نواختند و صدای آن در ایران هم خیلی شدید شنیده می شد اما امام با هوشیاری آن را مدیریت کردند که برادران شیعه و سنی در کنار هم جنگیدند و از خاک و مرز ایران دفاع کردند .
بحمد الله با هدایت های علمای اهل سنت و شیعه وحدت مثال زدنی در قشم حاکم است و این دو قشر در سایه حکومت اسلامی در آرامش باهم زندگی می کنند . این وحدت یکی از برکات نظام جمهوری اسلامی ایران است که ما چهلمین سالگرد آن را بکوری چشم دشمنان قسم خورده نظام جشن گرفتیم. و در آخر تقدیر و تشکر می کنم از حضور با شکوه مردم قشم در راهپیمایی یوم الله ۲۲ بهمن ماه که با این اقدام نشان دادند با وجود همه مشکلات هنوز پای ولایت و نظام اسلامی ایستاده اند.
Δ