مدیر پایگاه سازمان منطقه آزاد قشم در روستای لافت روز دوشنبه از احیای هنر سوندبافی در این بندرگاه تاریخی جزیره ی قشم خبر داد. به گزارش هرمز انلاین به نقل از هرمز، امیر افلاکیان در گفت و گو با خبرنگاران ضمن خبر دادن از تجدید حیات هنر فراموش شده ی سوند بافی، گفت: […]
مدیر پایگاه سازمان منطقه آزاد قشم در روستای لافت روز دوشنبه از احیای هنر سوندبافی در این بندرگاه تاریخی جزیره ی قشم خبر داد.
به گزارش هرمز انلاین به نقل از هرمز، امیر افلاکیان در گفت و گو با خبرنگاران ضمن خبر دادن از تجدید حیات هنر فراموش شده ی سوند بافی، گفت: در گذشته یکی از تمهیدات مردم مناطق مختلف هرمزگان برای کاهش آسیب های زلزله، استفاده از پوشش سبک در سقف بناها بوده است که برای این منظور از شاخه های نخل یا سوند (sevend) و چوب چندل هندی سود می جسته اند.
افلاکیان افزود: هر چند از این پوشش در تمامی خانه های قدیمی روستای لافت که به طور عمده به جا مانده از دوره ی قاجاری اند، استفاده شده است، به مرور زمان هنر سوندبافی در این بندرگاه رو به فراموشی نهاده، و از این رو پس از جست و جوهای بسیار استادکارانی برای راه اندازی کارگاه و آموزش این هنر از شهر میناب به لافت فرا خوانده شدند.
وی تعداد افراد به کار گرفته شده در کارگاه سوندبافی را بیش از ده نفر ذکر کرد و ادامه داد: از سوند هم برای پوشاندن رویه ی داخلی سقف خانه ها و هم در جهت ساخت سایه بان و ساباط یا کوچه های مسقف استفاده می شود.
به گفته ی افلاکیان، چوب چندل و شاخه های نخل مورد استفاده در این پوشش، ماندگاری بی مانندی در برابر موریانه و تغییرات جوی به آن بخشیده است و علت این ماندگاری، نخست، شست و شوی چندل ها در آب دریا و پوشاندن شان با روغن کوسه در گذشته و روغن سوخته در سازه های امروز، و پس از آن رنگ آمیزی سطح چندل ها و سوندها با خاک سرخ جزیره ی هرمز (گلک) و گل سفید است.
از سوندهای یادشده که در طول ده روز بافته شده اند، هم اکنون در یکی از خانه های قجری روستای لافت، موسوم به خانه ی ناخدا سلیمان استفاده شده است، که در آینده ی نزدیک و پس از پایان عملیات مرمت به عنوان مهمان پذیر روستایی به بهره برداری خواهد رسید.
Δ