بخشی از محدوده جزایر ناز به عنوان چهارمین میراث ملی استان هرمزگان در منطقه آزاد قشم با واگذری به بخش خصوصی در مسیر تخریب و تغییر در اصالت قرار گرفته است. چهارم شهریورماه سال ۱۳۹۱، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور طی نامه شماره ۹۱۲/۵۰/۱۰۲۹ خطاب به سازمان منطقه آزاد قشم، «جزایر ناز» […]
بخشی از محدوده جزایر ناز به عنوان چهارمین میراث ملی استان هرمزگان در منطقه آزاد قشم با واگذری به بخش خصوصی در مسیر تخریب و تغییر در اصالت قرار گرفته است.
چهارم شهریورماه سال ۱۳۹۱، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور طی نامه شماره ۹۱۲/۵۰/۱۰۲۹ خطاب به سازمان منطقه آزاد قشم، «جزایر ناز» را چهارمین میراث ثبت ملی شده استان هرمزگان در جزیره قشم اعلام کرد.
طی نامه مذکور تصریح شده است «هرگونه اقدام و عملیاتی که منجر به تخریب یا تغییر در اصالت اثر گردد، ممنوع میباشد.»
محدوده این اثر طبیعی ثبت شده در فهرست آثار ملی، در نقشه مسطحاتی منطقه مندرج در پرونده ثبت آثار طبیعی در فهرست آثار ملی معاونت فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم مشهود است.
جزایر ناز از آثار ملی ۴ وجهی است
جزایر سه گانه ناز یکی از جاذبههای مشترک زمین شناختی و اکولوژیکی است که در فاصله ۲۲ کیلومتری ساحل جنوبی شهر قشم وجود دارد. این محدوده از اسکله صیادی شهر سوزا در غرب تا صخره لاکپشتها در شرق گسترده شده است.
بستر ساحلی موجود در این منطقه یکی از مهمترین و وسیعترین بسترهای مرجانی خلیج فارس به شمار میرود که بهواسطه آن تنوع زیستی و اکوسیستم منحصر به فرد در این منطقه شکل گرفته است.
وجود مرجانها در این محدوده باعث افزایش میزان تولیدات اولیه شده، زنجیره غذایی بسیار پیچیدهای را در آن شکل داده و بستری بسیار مناسب جهت تغذیه انواع آبزیان را بوجود آورده است.
مناظر طبیعی، ساختار جزیرهای و برخورداری از گونه در معرض خطر انقراض از مصادیق ثبت این اثر بر اساس «بندهای الف و ب» آیین نامه اجرایی تبصره ماده ۲ قانون تشکیل میراث فرهنگی و گردشگری به شمار میرود.
ویژگی دیرین شناختی گیاهی و جانوری نیز از مصادیق ثبت بر اساس «بندهای ج و د» این آیین نامه است چراکه قدمت آن به تقریبا ۱۰۰ هزار سال قبل و همزمان با شکل گیری خلیج فارس بر میگردد.
فروش میراث ملی متری ۴۵ هزار تومان!
اسناد موجود بیانگر آن است که بیش از ۱۰ هزار مترمربع از این اثر ملی ثبت شده به شماره ۱۷۸ به قیمت ۴۵ هزار تومان به بخش خصوصی فروخته شده و این اقدام، اعتراضات مردمی را در ابعاد مختلف متوجه این سازمان ساخته است. (بیشتر بخوانید)
اضافه شدن کاربری اقامتی به پلاژ در حال احداث
این واگذاری با کاربری «گردشگری تفریحی» برای احداث پلاژ بانون انجام و اخیرا کاربری «اقامتی» نیز به آن افزوده شده است. همچنین صخره لاکپشتها به عنوان یک اثر تاریخی بر این منطقه واگذار شده برای احداث پلاژ اشراف دارد.
برای حل این مسئله باید دسترسی مردم و گردشگران به این اثر مسدود شود و یا استفاده از این اثر تاریخی تنها برای بانون مجاز باشد که در هردو صورت مشکل به قوت خود باقیست چرا که انسداد و یا انحصار زیبنده نیست.
فروش محدوده ثبت شده آثار ملی مجاز است!
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم در نشست خبری، فروش بخشی از محدوده ثبت آثار ملی شده جزایر ناز به بخش خصوصی برای احداث پلاژ بانوان را اقدامی قانونی دانست و افزوده شدن کاربری اقامتی به مجوز این پلاژ را تایید کرد.
این فروش در حالی قانونی تلقی میشود که با بند «ب» ماده ۱۴ آییننامه اجرایی قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست در تناقض آشکار است.
از سوی دیگر چنین واگذاری بدون در نظر گرفتن جامعه محلی، منظره و قلمرو روستاهای مجاور علاوه بر آنکه با توسعه پایدار جزیره و احترام به بومیان منطقه در تضاد است، میتواند برای همراهی مردم و پشیبانی آنان از دولت منتخب نیز زیانبار باشد.
بواسطه این واگذاری و واگذاریهای همجوار به منظور پروژههای شیلاتی، دسترسی مردم سه روستای ریگو، نخلگل و کمالآباد به سواحل بکر و خدادادی که نسلها از آن بهرهمند بودهاند بسیار محدود و تقریبا غیرممکن شده است.
از این رو انتظار است دستگاههای نظارتی و حراستی برای بررسی موضوع و انجام اقدامات مقتضی، به هنگام و با قاطعیت به مسئله ورود کنند.
با توجه به بیمحلی سازمان منطقه آزاد قشم به احکام قضایی در تکرار فروش سواحل درگهان قشم پس از صدور حکم قطعی دستگاه قضا (بیشتر بخوانید) و موضوعاتی نظیر واگذاری ۲۰۳ هکتار زمین به رییس شورای این شهرستان، یکه تازی وی و مسکوت ماندن اعتراضات مردمی(بیشتر بخوانید) میطلبد علاوه بر قاطعیت در برخورد با هرگونه تخلف، انسداد مسیر تکرار برای حفظ و حراست از حقوق عامه نیز مورد توجه باشد. فارس
محمدرضا شوق الشعراء روزنامه نگار کشورمان نیز به این اتفاق واکنش نشان داده و طی یادداشتی نوشته است:
هنر ما فقط نابود کردنست برسد بدست مدیرعامل منطقه آزاد قشم نابودی جزایر ناز در دستور کار سازمان فرهنگی منطقه آزاد قشم قرار گرفت در سفر کوتاه چند روزه ای که سال گذشته به جزایر زیبای ناز در قشم داشتیم، از اینکه منظر طبیعی جزیره دستخوش ساخت و ساز شده بود، تعجب کردیم و همان موقع هم نوشتیم کدام عقل سلیمی نسبت به ساخت سازه های سیمانی در دامن این طبیعت بکر و زیبا اقدام کرده و از اینکه بهنگام پایین بودن آب، اتومبیل ها در بستر دریا تا جزیره می امدند سخت ناراحت شدیم و ماندیم که مدیریت این جزایر و اینهمه زیبایی بدست چه کسانی سپرده شده است، و از خود پرسیدیم چرا اجازه می دهند تا اتومبیل ها با عبور از بستر دریا تا جزیره بیایند و واقعا حیف است این گوهر ناب و استثنایی اینگونه مورد بی مهری قرار گرفته و از بین برود. جزایر منحصر بفرد ناز یکی از گنج های ناب قشم است و تنها کاری که برای این جزایر باید انجام داد اینست که کاری در آن صورت صورت نگیرد و فقط و فقط از طبیعت بکر آن در مقابل گردشگران و جزیره و دریا خوران مراقبت صورت گیرد. امروز معاون فرهنگی سازمان منطقه آزاد قشم در نشست خبری با افتخار اعلام کرده که مدیریت جزایر ناز به بخش خصوصی واگذار شده و گفته «طرح تفصیلی جزایر ناز تدوین شده که تا کنون ۱۰ درصد از آن به مرحله اجرا در آمده است و در ادامه مباحثی همچون ایجاد جاده دسترسی ویژه، احداث اماکن اقامتی، دوش آب شیری و سایر امکانات مورد نیاز تامین خواهد شد.» و سوال اینست که جزایر ناز چه نیازی به دوش آب و جاده و اماکن اقامتی دارد؟ مگر همه نقاط زیبا و دیدنی باید اقامتی شوند؟ جزایر ناز به گونه ای است که گردشگران باید ساعتی بیایند، ازین مناظر زیبا لذت ببرند و بروند، و هر گونه ساخت و سازی در دراز مدت باعث نابودی بافت بکر منطقه خواهد شد البته نکته مهم اینست که ایشان اشاره کرده اند «البته گاهی تخلفاتی از سوی پیمانکاران صورت میپذیرد که به محض در جریان قرار گرفتن موضوع پیگیری و برطرف میشود» و حال اگر این تخلفات موجب نابودی طبیعت جزایر ناز و ازبین رفتن سرمایه های طبیعی آن شد، بعد از اطلاع و پی بردن چگونه قرارست آسیب ها جبران شود؟ و مگر می شود هر آسیبی را جبران کرد؟ مدیریت جزایر ناز فقط باید بر مبنای مراقبت و مواظبت و حراست از طبیعت جزایر ناز باشد و این گوهر طبیعی نباید به بخش خصوصی واگذار شود، چرا که تجربه نشانه داده بخش خصوصی در ایران فقط به مصالح و منافع خود می اندیشد، بخصوص که اگر غیر بومی و رانتی هم باشد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
Δ