دوستکو روستایی محروم در غرب جزیره قشم

روستای دوستکو در ۱۳۵ کیلومتری شهر قشم واقع شده است . این روستا از توابع بخش شهاب شهرستان قشم با جمعیتی بالغ بر ۵۹۰ نفر در غربی ترین نقطه جزیره قشم و جزو روستاهای ساحلی مرزی است که مهمترین شغل مردم  نیز  به همین دلیل صیادی می باشد. با توجه به بعد مسافت از مرکز […]

روستای دوستکو در ۱۳۵ کیلومتری شهر قشم واقع شده است . این روستا از توابع بخش شهاب شهرستان قشم با جمعیتی بالغ بر ۵۹۰ نفر در غربی ترین نقطه جزیره قشم و جزو روستاهای ساحلی مرزی است که مهمترین شغل مردم  نیز  به همین دلیل صیادی می باشد.

با توجه به بعد مسافت از مرکز شهرستان این روستا یکی از محرومترین روستاهای جزیره قشم می باشد و در آمد مردم به خاطر کم رونق شدن صید بسیار پایین بوده به طوری که ۳۰ خانوار آن تحت پوشش کمیته امداد می باشند و تنها درآمد آنها یارانه و مستمری ناچیز کمیته امداد است.

در آمد کم موجب شده تا ساکنان روستا از نظر معیشتی و تغذیه تحت تاثیر قرار گیرند و از طرفی با توجه به عدم وجود آبشرینکن مردم این روستا باید هزینه زیادی را برای خرید آب و حمل آن به این روستا پرداخت کنند و به همین  سبب شاخص بهداشت و سلامت این روستا نسبت به دیگر نقاط پایین تر می باشد.

مراکز فرهنگی روستا عبارتند از سه مسجد و این روستا فاقد کتابخانه ، بوستان روستایی ، خانه قرآنی و سایر مراکز ، انجمنها و گروه های فرهنگی هنری است و تنها مکان ورزشی یک زمین خاکی بدون هیچ مستحدثاتی است که می بایست در خصوص زیرساختهای و ایجاد مراکز فرهنگی در محل اقدام گردد.

مصالح اکثر خانه های روستای از سنگ و گل و با قدمت ۴۰الی ۵۰سال می باشد که با توجه به درآمد کم ساکنین قادر به  تعمیر و تجدید بنای مسکن خود نبوده و از طرفی فرزندان پس از ازدواج ناچارند در کنار پدر و مادر به زندگی خود ادامه دهند (۱۰۰ خانواده به صورت دو خانواده در یک منزل و ۲۰ خانواده به صورت ۳ خانواده در یک منزل ).

خانه های نیازمند تعمیر روستا ۳۰ باب ، خانه های نیمه تمام ۶۰ باب ، خانه های نیازمند ساخت آشپزخانه ۳۰ باب ، خانه های نیازمند سرویس بهداشتی ۵۰ باب و خانه های نیاز مند ساخت حمام ۲۰ باب می باشد.

فضای آموزشی روستای دوستکو عبارتند ازیک  دبستان سه کلاسه و دبیرستان (اول) که به صورت مختلط اداره می شود و دبستان به علت کمبود سه کلاس با مشکل اساسی مواجه بوده به صورتی که برگزاری کلاسهای درسی به صورت نوبتی در همان شیفت انجام می شود و دانش آموزان ناچارند در حیاط منتظر برگزاری کلاس درس باشند.

سطح تحصیلات  مردم روستا با توجه به عدم مراکز آموزشی و بعد مسافت پایین بوده  بطوری که می توان گفت  ۱۵ درصد مردم بی سواد ،  ۱۳ درصد با تحصیلات ابتدایی و ۵ درصد در سطح متوسطه  و فقط ۲  درصد موفق به تحصیل در مراکز دانشگاهی شده اند.

وضعیت معیشتی مردم وابسته به میزان صیداز دریا بوده بطوری که هم اکنون در برخی اوقات هیچ درآمدی نداشته و در برخی اوقات ماهیانه ۵۰۰ هزار تومان در آمد دارند که با این وضع می توان گفت درآمد ماهیانه خانواده ها در ماه بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار تومان می باشد و به همین خاطر وابستگی شدیدی به یارانه پرداختی از سوی دولت ایجاد شده و کارتهای یارانه مردم در اختیار فروشگاه های مواد غذایی می باشد.

در این روستا ۳۰ خانوار تحت پوشش کمیته امداد می باشند و تعداد زنان سپرست خانوار ۱۱ نفر است و ۵۰ نفر نیز در این روستا از کار افتاده هستند و فقط سه خانوار از تامین اجتماعی مستمری دریافت می نمایند . شغل زنان روستا خانه داری است که به همین خاطر نقش مستقیمی در افزایش درآمد خانواده ها ندارند و از طرفی ۳۰ نفر از مردان روستا نیز بیکار هستند  .

پرورش ماهی در قفس و پرورش میگو در استخرهای خاکی از ظرفیتهای خوب روستای دوستکو در بحث تولید مواد غذایی است و بیکاری ، درآمد کم ، گرانی آب و عدم وجود شبکه آب و همچنین کمبود کلاس درس و اماکن فرهنگی ورزشی از جمله مشکلات مردم این روستاست که عرصه را برای زندگی ساکنان سخت ­­­کرده است.

امیدواریم مسئولین و خیرین با همکاری معتمدین این روستا بتوانند در راستای محرومیت زدایی و آبادانی این روستا و دیگر روستا های محروم جزیره قشم اقدامات شایسته ای را انجام دهند.