حفظ برجام بدون دادن امتیازاتی از سوی ایران غیرممکن است!

جامعه ایرانی در طول ۲۰۰ سال اخیر خاطرات چندان خوبی از روس ها نداشته است. آن ها به بدعهدی در میان ایرانیان مشهور هستند و علی رغم اینکه وابستگان به روس در ایران به مانند وابستگان به غرب(روسوفیل ها و انگلوفیل ها) همواره سعی در تطهیر چهره آن ها داشته اند، اما به نظر می […]

جامعه ایرانی در طول ۲۰۰ سال اخیر خاطرات چندان خوبی از روس ها نداشته است. آن ها به بدعهدی در میان ایرانیان مشهور هستند و علی رغم اینکه وابستگان به روس در ایران به مانند وابستگان به غرب(روسوفیل ها و انگلوفیل ها) همواره سعی در تطهیر چهره آن ها داشته اند، اما به نظر می رسد نمی توان بدبینی ایرانیان به آن ها را از بین برد.

به گزارش تابناک، شنبه همین هفته سایت تابناک در مطلبی تحت عنوان «نشانه‌هایی از تغییر استراتژی روسیه در قبال ایران پس از خروج ترامپ از برجام»، با توجه به نشانه هایی، به احتمال تغییر رویکرد و استراتژی روس ها در قبال ایران در دوران پسا خروج آمریکا از برجام اشاره داشت.

به نظر می رسد این تغییر استراتژی از جانب روس ها عیان تر شده است و در تازه ترین سیگنال از سوی روس ها، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه گفت: امکان بحث و گفتگو درباره آینده برجام بدون مشارکت آمریکا وجود دارد. او در عین حال افزود: حفظ توافق هسته ای بدون آنکه تهران امتیازاتی بدهد غیرممکن است.

بر اساس گزارش رویترز به نقل از خبرگزاری اینترفاکس، معاون وزیر خارجه روسیه همچنین گفت: تصمیم آمریکا درمورد ایران و توافق هسته ای، بدون در نظر گرفتن ملاحظات، در بحبوحه شروع گفت و گو ها در شبه جزیره کره اخذ شده است.

معاون وزیر خارجه روسیه؛ حفظ برجام بدون دادن امتیازاتی از سوی ایران غیرممکن است!

همانطور که در تحلیل تابناک گفته شد، نخستین نشانه از چرخش سیاست روس ها در قبال ایران، هنگامی ظاهر شد که به رغم اینکه ایران بارها اعلام کرد با هرگونه توافق الحاقی در برجام مخالف است، الجزیره چند روز پیش  از قول معاون وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که مسکو برای بررسی توافقی الحاقی در ساختار توافق هسته‌ای آمادگی دارد.

به نظر می رسد روس ها بازی با کارت ایران را به خوبی یاد گرفته اند و موقعیت کنونی را برای امتیازگیری هم از ایران و هم از غرب مناسب دیده اند.

شاید وقت آن رسیده که با حفظ اتحاد موقت و شکننده خود با مسکو در سوریه، در برابر امتیازخواهی روس ها ایستاد و از هرگونه مانور و منفعت یکجانبه آن ها در قبال برجام جلوگیری کرد.

لازم به ذکر است، «ولادیمیر ساتنیکوف» پژوهشگر مسائل سیاسی در این رابطه بیان می‌کند: توافق هسته‌ای و برداشته شدن تحریم‌ها در سال ۲۰۱۵ بازگشت اروپایی‌ها و کسب‌وکارهای اروپایی به ایران را پایه‌گذاری کرد. اما به نظر می‌رسد، در شرایط امروز، این کسب‌وکارهای اروپایی دشوار، قادر به کار در ایران بوده و فضا را در اختیار شرکت‌های روسی قرار خواهند داد.

وی افزود: اکنون روس‌ها می‌توانند با سرعت تمام در ایران به پیش روند. در حالی ‌که ایران و روسیه سابقاً روابط چندان خوبی با یکدیگر نداشته‌اند؛ اما طی چند دهه اخیر، روابط این دو کشور به ‌کلی دگرگون شده و بهبود یافته است. در دهه ۹۰ که ایران از سوی جامعه بین‌الملل در انزوا قرار گرفته بود، روس‌ها برای ساخت رآکتور هسته‌ای بوشهر با ایران توافق کردند؛ رآکتوری که آلمان‌ها از ساخت آن سر باز زده بودند.

«ایگور دلانو» تحلیلگر گروه دیدبان فرانکو ـ راشن بیان می‌کند: شرکت‌های اروپایی ارتباطات بسیار بیشتری با بازار ایالات‌متحده و سیستم مالی این کشور دارند و باید احتیاط بسیاری کنند تا در معرض آسیب تحریم‌ها قرار نگیرند؛ اما شرکت‌های روسی جای پای کمتری در بازار آمریکا داشته و چیز زیادی برای از دست دادن ندارند.

وی پیش‌بینی می‌کند، شرکت‌های روسی حتی بعد از برگشتن همه تحریم‌های ایران به فعالیت خود در بازار و اقتصاد ایران ادامه خواهند داد و این فعالیت هیچ اعتراض و آشوبی در پی نخواهد داشت.

به گفته دلانو، شرکت‌های روسی به کار در میان محدودیت‌های قانونی و اقتصادی عادت دارند. آمریکا سیستماتیک ایران را به سمت کار با روسیه و چین سوق داده است.