به راستی علت محرومیت جزیره هرمز چیست؟

  جزیره هرمز با جمعیتی نزدیک به هشت  هزار نفر در جنوب  شرقی بندرعباس قرار دارد. این جزیره  علی رغم پتانسیل بالایش چه در حوزه نیروی کار و چه در زمینه منابع طبیعی و موقعیت گردشگری توریستی یکی از مناطق محروم کشور به شمار می رود و بسیاری از جوانان این جزیره با مشکلات جدی […]

 

جزیره هرمز با جمعیتی نزدیک به هشت  هزار نفر در جنوب  شرقی بندرعباس قرار دارد. این جزیره  علی رغم پتانسیل بالایش چه در حوزه نیروی کار و چه در زمینه منابع طبیعی و موقعیت گردشگری توریستی یکی از مناطق محروم کشور به شمار می رود و بسیاری از جوانان این جزیره با مشکلات جدی به ویژه در بخش اشتغال روبرو می باشند. کثرت جمیعت جوان و مستعد از یک سو و عدم وجود صنایع و کاخانجات تولیدی که بتواند این نیروی کار مستعد را به خود جذب کند از سوی دیگر باعث بروز پدیده بیکاری در سطح این جزیره شده است.

در نتیجه این امر، تعدادی از مردم به خصوص قشر جوان که در واقع یکی از عناصر اصلی توسعه و پیشرفت برای هر منطقه ای به شمار می روند از روی اجبار و برای یافتن شغل دست به مهاجرت به نواحی دیگر می زنند و در آنجا به مشاغلی روی می آورند که کمترین وجهه اجتماعی را دارا می باشد. عده ای دیگر از مردم نیز به ناچار به سمت مشاغل کاذب کشیده می شوند. در صورتی که این گونه مشاغل کم ترین تاثیر ممکن را بر رشد اقتصادی جزیره از خود بر جای می گذارند.

علاوه بر این، بسیاری از جوانان هرمز به دنبال بیکاری به راههای انحراف از جمله اعتیاد کشیده می شوند. که البته در این انحراف نباید به راحتی از نقش و کارکرد در نظر گرفتن این جزیره به عنوان مکانی برای تعبیدیان شهرهای دیگر از سوی دولت گذا شت. جدای از مشکل اشتغال یکی دیگر از مشکلات جدی جزیره هرمز مسئله کیفیت ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به ویژه در سطح این جزیره  می باشد. عدم وجود پزشکان متخصص در بسیاری از شاخه های پزشکی و نبود بیمارستان کاملا مجهز در سطح خود شهر حاکی از این امر است.

در کنار این مسائل، مشکل جدی دیگری که باید به آن توجه کرد معضل فرهنگی است که گریبان گیر بسیاری از مردم این جزیره  می باشد. این مطلب که برای دستیابی به پیشرفت و توسعه در هر زمینه ای در یک منطقه قبل از هر چیز باید در آن منطقه فرهنگ به حدی متناسب با آن پیشرفت برسد امری صحیح و پذیرفته شده است. متاسفانه در جزیره هرمز مشکلات و معضلات فرهنگی زیادی وجود دارد

 در اکثر موارد در جزیره هرمز تعصب گروهی و قبیله ای آشکارا مسئله شایسته سالاری را نقض کرده است و باعث شده چه بسیار اشخاصی که توانایی تغییر و تحول اساسی را در سطح جزیره دارا بوده اند و به راحتی کنار گذاشته شده اند که این مسئله در جریان انتخابات و به خصوص انتخابات شورای شهر به وفور خود را نشان داده است.

معضلات فرهنگی همچنین باعث شده است افراد بسیاری که دارای تحصیلات عالی دانشگاهی می باشند به جای ماندن در این جزیره  دست به مهاجرت به نواحی دیگر بزنند و علم و کارآیی خود را در جهت پیشرفت آن نواحی به کار گیرند. در دهه گذشته مسئله ای که بر مشکلات جزیره هرمز بیشتر افزود،. لذا این افراد با توجه به سطح تحصیلاتشان که اغلب تحصیلات پایین داشتند، با ورود به شهر به مشاغل کاذب روی آوردند. و از نظر خدمات آموزشی و بهداشتی چون امکاناتی متناسب با این مهاجرت در سطح شهر در نظر گرفته نشده بود لذا طبیعی بود که بر مشکلات شهر افزوده خواهد شد. از نظر فرهنگی نیز باید گفت که این افراد بیشتر شهرنشین شدند تا شهرگرا. لازم به ذکر است این تجربه تلخ امروزه گریبان گیر مناطق دیگری از سرزمین نیز شده است که باید تا دیر نشده است فکری به حال آن کرد.

اما به راستی ریشه اصلی این مشکلات در کجاست. ریشه این مشکلات و محرومیت ها هم به عملکرد مسئولین سیاسی و اجرایی جزیره و هم به عملکرد مردم برمی گردد. مسئولین بخش هرمز علیرغم تاکید مقام معظم رهبری بر تلاش و نقش مسئولین هر منطقه در رفع محرومیت و فقرزدایی آن منطقه، بیشتر تلاش خود را صرف رقابت های ناسالم سیاسی بین خودشان می کنند. به وفور دیده می شود وقتی کسی در جزیره  به یک پست مهمی منصوب شد تنها چیزی که از یاد می برد تلاش برای ترقی و پیشرفت جزیره  می باشد

اما برای رفع این محرومیت ها چه باید کرد. باید دانست فرایند توسعه معقوله ای زمان بر است و نیاز به یک برنامه ریزی مدون دارد و در آن جایی برای اعمال برنامه های سلیقه ای وجود ندارد. برای غلبه بر مشکلات جزیره هرمز و به حرکت درآوردن این بخش در مسیر توسعه نیز در آغاز باید ظرفیت های موجود هرمز شناسایی و مطابق با این ظرفیت ها برنامه ریزی شود و خواسته ها مطرح گردد.

در زمینه فرهنگی باید نقاط ضعف و قوت شناسایی شده، سپس با تدوین برنامه ای جامع توسط متولیان و متخصصین عرصه فرهنگی در جهت تقویت نقاط مثبت و کاهش نقاط منفی فرهنگ موجود حرکت نمود. اما در زمینه اشتغال و اقتصاد مشخصا بخش هرمز بیش از هر چیز ظرفیت و استعداد بالایی در زمینه گردشگری  و تجارت  دارد.

 زمین های حاصلخیز فراوان با بهره برداری درست و علمی، خیلی سریع می تواند این جزیره  را به یک قطب کشاورزی تبدیل کند و نیروی بسیاری را در خود جذب کند پس از انجام این امر، به تدریج باید مسئولین روی شروع یک برنامه اقتصادی دیگر متناسب با ظرفیت های هرمز اقدام نمایند.

در پایان باید خاطرنشان کرد که هدف از نوشتن این مسائل و مشکلات، زیر سوال بردن عملکرد دولت نیست بلکه مطرح کردن مسائل و مشکلات جزیره  به طور کلی بوده است.