«الماس» خلیج‌فارس حتی یک پزشک متخصص ندارد

سلامت نیوز: سال ١٣٩٣، رسانه‌های محلی استان هرمزگان نوشتند که از ١٠ سال قبل به این سو، مشکلات درمانی ساکنان جزیره هرمز که فقط در ظاهر به «الماس» خلیج‌فارس شهرت دارد، به وضعیت نگران‌کننده‌ای رسیده است. سال ١٣٩۴، رسانه‌های محلی استان هرمزگان هشدار دادند که با وجود حاد شدن وضعیت خدمات درمانی ضعیف و ناکافی […]

سلامت نیوز: سال ١٣٩٣، رسانه‌های محلی استان هرمزگان نوشتند که از ١٠ سال قبل به این سو، مشکلات درمانی ساکنان جزیره هرمز که فقط در ظاهر به «الماس» خلیج‌فارس شهرت دارد، به وضعیت نگران‌کننده‌ای رسیده است. سال ١٣٩۴، رسانه‌های محلی استان هرمزگان هشدار دادند که با وجود حاد شدن وضعیت خدمات درمانی ضعیف و ناکافی در جزیره هرمز، سلامتی مردم این جزیره گرانبها به طور جدی در معرض خطر است.

به گزارش سلامت نیوز، روزنامه اعتماد در ادامه نوشت: شنبه، ٢۵ فروردین سال ١٣٩٧ امام جمعه جزیره هرمز با مسوولان استانی و کشوری اتمام حجت کرد که اگر برای حل مشکلات بهداشت و درمان ساکنان جزیره هرمز چاره‌اندیشی سریع نشود، برخورد جدی‌تری در انتظار متولیان سلامت خواهد بود. اما باز هم هفته‌ای خواهد گذشت و مقامات استانی با وعده‌های موقت، شعله خشم ساکنان هرمز را فرو می‌نشانند و امید می‌بندند که دغدغه مشکلات اقتصادی که از در و دیوار زندگی مردم بالا می‌رود، دوباره مردم را دچار فراموشی کرده و پیدا کردن راه‌حل برای پر کردن چاله‌های زندگی‌شان، باعث شود جای خالی خدمات درمانی مکفی و استاندارد را از یاد ببرند تا چند وقتی بگذرد و معتمد محل یا گردشگر یا یک فرد دلسوز ناآشنا با الفبای سیاست، دوباره به یاد جای خالی آمبولانس دریایی و اورژانس هوایی بیفتد و یک اعتراض رسانه‌ای دوباره، خواب و آرام مسوولان استانی را متزلزل کند.

این‌بار، ساکنان غیربومی جزیره هرمز و نمایندگان مردم در مرکز استان از آنچه شاهد هستند، از فراموش شدن مردم جزیره و از نادیده گرفته‌شدن دردهای هرمزی‌ها، دل‌شان سوخت و معترض شدند نسبت به تمام اخباری که تا امروز درباره توسعه و تجهیز خدمات بهداشت و درمان در الماس خلیج‌فارس منتشر شده اما کمتر از نیمی از این اخبار، واقعیت دارد. آبان ماه سال ١٣٩٠ رییس وقت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی هرمزگان از نصب تجهیزات آمبولانس دریایی هرمز خبر داد و اعلام کرد که «این شناور مجهز به سه تخت حمل بیمار و دارای کلیه تجهیزات پزشکی و اورژانسی موردنیاز است که طی قراردادی به شرکت تعاونی مد کندالو قشم برای ساخت واگذار شده بود که در موعد مقرر آماده شده است. تجهیزات آمبولانس دریایی هرمز بر اساس استانداردهای لازم برای حمل بیمار نظیر شوک، تنفس ترکیبی، نوار قلب تعبیه شده و در سامانه ناوبری آن نیز تجهیزات راهبری دریایی در شب به‌کار گرفته شده و این سامانه همزمان با عید سعید قربان وارد ناوگان فوریت‌های پزشکی استان می‌شود و می‌تواند به مردم شهید‌پرور جزیره هرمز خدمات درمانی ارایه دهد.»

خرداد ١٣٩٣ هم مدیر وقت مرکز توسعه سلامت هرمز از راه‌اندازی اورژانس هوایی ١١۵ جزیره هرمز با همکاری نیروی دریایی سپاه خبر داد و اعلام کرد: «بسیاری از مناطق دورافتاده، محروم از خدمات درمانی هستند و با روندی که دولت تدبیر و امید اتخاذ کرده در چند سال آینده مناطق دور‌افتاده کشور نیز شاهد حضور پزشک و پرستار می‌شوند که این اوج درایت و توانمندی دولت امید است. برای افزایش رفاه بیماران و همراه آنها اقدامات ویژه‌ای در حال انجام است و واحد دیالیز این مرکز برای سهولت در رفت و آمد بیماران دیالیزی راه‌اندازی شده و همچنین راه‌اندازی آزمایشگاه مجهز، واحد دندانپزشکی و اعزام پزشکان متخصص به این جزیره از اقدامات این مرکز است و پیگیر این هستیم که مرکز بهداشتی درمانی هرمز را به یک مرکز شبانه‌روزی تبدیل کنیم.»

دو روز قبل اما خبر رسید که «جوان هرمزی به دلیل نبود آمبولانس دریایی فوت کرد.»

در متن خبر و به نقل از خبرنگار استانی خبرگزاری مهر آمده بود که «جوان ۱۸‌ساله هرمزی که در سانحه رانندگی دچار حادثه شده بود به دلیل تاخیر در اعزام آمبولانس دریایی از قشم به هرمز، جان سپرد. مصطفی جاشونیا که ظهر پنجشنبه بر اثر سانحه تصادف مجروح شده بود، به درمانگاه هرمز منتقل شد، اما به دلیل عدم ارایه خدمات مناسب و نبود امکانات کافی، دستور اعزام او به مرکز استان صادر شد که به دلیل نبود آمبولانس دریایی در جزیره هرمز و انتظار برای اعزام این آمبولانس از قشم و بندرعباس عصر پنجشنبه جان خود را از دست داد.»

این خبر، راز پنهانکاری مسوولان استانی درباره ضعف شدید خدمات درمانی در جزیره هرمز را فاش کرد چرا که پس از انتشار این خبر بود که معلوم شد نه تنها آمبولانس دریایی هرمز، مدت‌هاست که دیگر در اختیار این جزیره نبوده و به جزیره قشم منتقل شده بلکه از اورژانس هوایی هم خبری نیست و مرکز درمانی «مجهز» هم در این جزیره، صرفا یک درمانگاه فاقد آزمایشگاه و رادیولوژی و دیالیز و سایر امکانات تخصصی است که پزشکان عمومی برای گذراندن طرح به این درمانگاه اعزام می‌شوند؛ پزشکانی که در دوران گذراندن طرح حتی تسلط به درمان‌های تخصصی ندارند و برای هر ارجاع، باید از اینترنت و اطلاعات محفوظ در گوشی تلفن همراه خود کمک بگیرند.

به دنبال انتشار این خبر، مدیر اورژانس استان هرمزگان هم در گفت‌وگو با مهر اعتراف کرد که «تخصیص نیافتن اعتبار برای خرید آمبولانس دریایی هرمز یکی از مشکلات پیش روی جزیره‌نشینان هرمز است.»

به دنبال انتشار اخباری از واقعیت تلخ وضعیت نامناسب خدمات درمانی در این جزیره که حدود ٧ هزار نفر جمعیت در خود جا داده، کیانوش جهانبخش؛ عضو شورای شهر بندرعباس هم در گفت‌وگو با «اعتماد» گفت: «طبق قانون، جمعیت هلال‌احمر صرفا باید در زمان بحران خدمت‌رسانی کند اما شرایط نامناسب خدمات درمانی در جزیره هرمز در حدی بحرانی است که باید یک پایگاه امداد هوایی و دریایی در این جزیره مستقر شود. البته خدمات درمانی در کل استان هرمزگان قابل قبول نیست و حتی سرانه تخت بیمارستانی در کل استان در مقایسه با سرانه استاندارد، در حد فاجعه است، چنانکه بندرعباس به عنوان مرکز استان، فقط یک بیمارستان عمومی دارد اما باید هر روز پذیرای تعداد قابل‌توجهی از ساکنان جنوب کرمان باشد. اما شرایط جزیره هرمز به این دلیل قابل هشدار است که این جزیره با وجود زیبایی طبیعت بکر اما از حداقل امکانات درمانی آن هم با وجود ٨ هزار نفر جمعیت محروم است. جزیره هرمز آمبولانس دریایی و پایگاه هوایی اورژانس ندارد و امکانات پزشکی جزیره هم جوابگوی مراجعات روزانه مردم نیست و به همین سبب، هر روز شاهد آمد و رفت ساکنان جزیره به بندرعباس، آن هم برای درمان‌های بسیار ساده هستیم.»

احمد نادعلیان، هنرمندی که ظرف ١٢ سال گذشته، ٧ سال به طور مستمر ساکن جزیره هرمز بوده هم در تایید شدت مشکلات بهداشت و درمان جزیره، به «اعتماد» گفت: «آنچه من در این سال‌ها شاهدم این است که جزیره هرمز، فاقد آمبولانس دریایی است. یک آمبولانس دریایی داشته و خراب شده و هزینه تعمیر، پرداخت نشده و به همین دلیل هم امروز، آمبولانس دریایی ندارد. خدمات پزشکی در تنها درمانگاه جزیره هم در حد حضور چند پزشک عمومی است که برای گذراندن طرح می‌آیند و حتی قادر به خدمات‌رسانی به زنان باردار در آستانه زایمان هم نیستند. بارها گزارشی داشتیم که همراهان یک بیمار اورژانسی، درخواست خدمات امدادی از بندرعباس داشته‌اند اما مسوول این خدمات به ماموریت دیگری اعزام شده و همراهان ناچار شده‌اند بیمار بدحال را با تندروهای مسافری به بندر برسانند آن هم در حالی که فاصله جزیره هرمز تا بندرعباس با قایق‌های تندرو، حدود ۴۵ دقیقه است و سپری شدن چنین فاصله زمانی با فوریت‌های پزشکی ناسازگار است. من چند سال قبل که بر اثر سکته قلبی، دو سوم کارآیی قلبم را از دست دادم، امروز در حالی در جزیره هرمز اقامت فصلی دارم که بارها از خودم پرسیده‌ام، اگر در این جزیره، برای من مشکلی ایجاد شود، چه کسی و چگونه من را به کدام متخصص خواهد رساند چون در این جزیره هیچ پزشک متخصصی حضور و وجود ندارد.»

عبدالحمید گلزاری، روحانی مسجد حضرت ابوالفضل‌(ع) جزیره هرمز هم از شرایط نامناسب خدمات درمانی در جزیره هرمز گلایه می‌کند و می‌گوید: «ساکنان این جزیره، واقعا از نظر دریافت حداقل امکانات درمانی هم در مضیقه هستند. روز گذشته، در جمع اعضای شورای شهر، نام ٩ نفر از ساکنان جزیره را روی کاغذ نوشتم که طی سه سال گذشته، به دلیل نبود امکانات درمانی و آمبولانس فوت کرده بودند. البته برای جزیره آمبولانس دریایی فرستادند اما همان ابتدا هم ناخداهای جزیره که وضعیت شناور را دیدند گفتند که این آمبولانس، استانداردهای لازم را ندارد و عنقریب، از کار می‌افتد که همین طور هم شد. طی مدتی که آمبولانس کار می‌کرد، قیمت بالای سوخت در این جزیره باعث شده بود که وقتی همراهان، بیمار خود را برای اعزام نزد پزشک می‌بردند، پزشک می‌گفت اول بروید سوخت تهیه کنید تا من برگه اعزام بنویسم. ٨ ماه قبل، آمبولانس خراب شد و برای تعمیر فرستادند به جزیره قشم و مسوولان شرکت، گفتند که خرابی این آمبولانس، کار ناخداها بوده و اهالی جزیره هرمز، لیاقت آمبولانس دریایی ندارند. هزینه تعمیر آمبولانس هم حدود ١۵٠ میلیون تومان برآورد شد و مسوولان منطقه آزاد قشم هم آمبولانس را ضبط کردند و گفتند ساکنان هرمز هر وقت نیاز به آمبولانس داشتند، از قشم اعزام می‌کنیم آن هم در حالی که فاصله قشم تا هرمز، حدود یک ساعت راه است. متاسفانه فرماندار هرمز هم به گلایه مردم اهمیتی نمی‌دهد در حالی که شنیده‌ام برخی روستاهای بندرعباس با هزار و ۵٠٠ نفر جمعیت، هم بالگرد امداد دارند و هم به دو دستگاه آمبولانس مجهزند اما جزیره هرمز که ٨ هزار نفر جمعیت دارد و به دلیل جذر و مد دریا، عملا از ساعت ۶ عصر تا ٨ صبح فردا، هیچ ترددی امکان‌پذیر نیست و مردم جزیره، با آب محصور می‌شوند، از آمبولانس دریایی و امداد هوایی محروم هستند. تنها درمانگاه جزیره هم خدمات در حد ساکنان جزیره ندارد چرا که پزشک متخصص نداریم و فقط پزشکان عمومی در این درمانگاه حضور دارند که حتی تحصیلات‌شان هم تکمیل نشده. چندی قبل هم تمام تجهیزات آزمایشگاهی و دیالیز مستقر در درمانگاه را از جزیره خارج کردند و حالا این مردم فقیر، باید برای ساده‌ترین خدمات آزمایشگاهی، ١۴ هزار تومان هزینه رفت و برگشت به بندرعباس بدهند در حالی که بارها در دفتر امام جمعه جزیره، شاهد حضور مردمی بوده‌ام که می‌آیند و از درد قلب رنج می‌برند اما قادر به پرداخت کرایه رفت و آمد به بندرعباس برای مراجعه به پزشک متخصص نیستند.»

احمد نادعلیان، هنرمندی که ظرف ١٢ سال گذشته، ٧ سال به طور مستمر ساکن جزیره هرمز بوده هم در تایید شدت مشکلات بهداشت و درمان جزیره، به «اعتماد» گفت: «آنچه من در این سال‌ها شاهدم این است که جزیره هرمز، فاقد آمبولانس دریایی است. یک آمبولانس دریایی داشته و خراب شده و هزینه تعمیر، پرداخت نشده و به همین دلیل هم امروز، آمبولانس دریایی ندارد. خدمات پزشکی در تنها درمانگاه جزیره هم در حد حضور چند پزشک عمومی است.

عبدالحمید گلزاری، روحانی مسجد حضرت ابوالفضل‌(ع) جزیره هرمز: ٨ ماه قبل، آمبولانس خراب شد و برای تعمیر فرستادند به جزیره قشم و مسوولان شرکت، گفتند که خرابی این آمبولانس، کار ناخداها بوده و اهالی جزیره هرمز، لیاقت آمبولانس دریایی ندارند. هزینه تعمیر آمبولانس هم حدود ١۵٠ میلیون تومان برآورد شد و مسوولان منطقه آزاد قشم هم آمبولانس را ضبط کردند و گفتند ساکنان هرمز هر وقت نیاز به آمبولانس داشتند، از قشم اعزام می‌کنیم.
سلامت نیوز: «الماس» خلیج‌فارس حتی یک پزشک متخصص ندارد