«ابوالفضل ظهره وند»، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم، در خصوص اظهارات رئیس فراکسیون لیبرالها در پارلمان اروپا مبنی بر لزوم همکاری تنگاتنگ کشورهای عضو اتحادیه اروپا در زمینه سیاست دفاعی و امنیتی و تشکیل یک سازمان اطلاعات مشترک اروپایی، با اشاره به عدم احتمال خروج این اتحادیه از ناتو یادآوری کرد: […]
«ابوالفضل ظهره وند»، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم، در خصوص اظهارات رئیس فراکسیون لیبرالها در پارلمان اروپا مبنی بر لزوم همکاری تنگاتنگ کشورهای عضو اتحادیه اروپا در زمینه سیاست دفاعی و امنیتی و تشکیل یک سازمان اطلاعات مشترک اروپایی، با اشاره به عدم احتمال خروج این اتحادیه از ناتو یادآوری کرد: وضعیت اروپا در حال حاضر خصوصاً بعد از موضوع برگزیت و انتخاب ترامپ، وضعیت خاصی است. مواضعی که ترامپ نسبت به امنیت اروپا و نقش ناتو داشته، موجب تقویت بیشتر سیاست دفاعی مشترک اروپایی شده است.
وی با یادآوری اینکه جناحهایی در درون اتحادیه اروپا در گذشته نیز ایده تشکیل ارتش اروپایی را داشتند، اشاره داشت: آنها به دنبال خروج از چتر ناتو به عنوان پلیس بینالمللی بودند. جریانهای دست راستی الآن در طی این موضوع در حال تقویت شدن هستند و گروههایی این دیدگاه را دارند. حتی در درون فرانسه نیز این ایده وجود دارد؛ اما به نظر میرسد که برای تشکیل ارتش اروپایی زمان لازم است؛ چراکه اتحادیه اروپا در حال حاضر در یک شرایط خاصی به سر میبرد. برخیها بر این عقیده هستند که احتمال مشاهده تغییرات اساسی در ساختار اتحادیه وجود دارد. فروپاشی یکی از اشکال این فرض است.
کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به اینکه برخیها اعتقاد دارند که ساختارهای امنیتی اتحادیه اروپا نیز میتواند در زمره بهبود دهی یا ارتقاء موقعیت این اتحادیه قرار گیرد، بیان داشت: امکان بازسازی این نهادهای اروپایی در شرایط جدید وجود دارد. در واقع اتحادیه اروپا در شکل جدید میتواند نقش خود را در مناسبات با روسیه و چین در حد ناتو بازتعریف کند؛ و حتی این اتحادیه در روابط فرا آتلانتیکی میتواند تغییراتی را ایجاد کند.
وی با بیان اینکه بخشی از موضوع ذکرشده به مواضع عملی ترامپ بعد از استقرار در واشنگتن برمیگردد، تأکید داشت: چراکه مسئله برگزیت قطعی است و اتحادیه اروپا امروز دیگر شامل ۲۷ کشور است. این امر در حال حاضر پذیرفته شده است و تأکید میشود که مسئله خروج بریتانیا از اتحادیه هرچه سریعتر انجام شود. ناگفته نماند که همین الآن نیز در صحنه اروپا چندین انتخابات مهم برگزار میشود.
ظهره وند با توجه به اینکه استعفای نخستوزیر ایتالیا و مسئله جانشینی اولاند در فرانسه از جمله مسائل موجود در اروپا است، افزود: موقعیت خانم مرکل نیز باید مدنظر باشد؛ چراکه وی به احتمال زیاد مجدداً بر کرسی نخستوزیری مینشیند. شرایط جدید در این اتحادیه بعد از استقرار ترامپ پیشبینی میشود. اروپاییها تلاش میکنند که این اتحادیه را از شرایط کنونی نجات دهند و هویت اروپایی را حفظ کنند.
وی در پاسخ به این سوال که «آیا اروپاییها بدون اتکا به واشنگتن یا مسکو توانایی تشکیل ارتش مستقل اروپایی را دارند؟» بیان داشت: آمریکاییها همیشه روسیه را به عنوان یک تهدید تبلیغ میکردند؛ اما چنین نگاهی در اتحادیه اروپا وجود ندارد. اروپاییها الآن بیش از پیش علاقهمند پیریزی روابط جدید با روسیه هستند.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی با تأکید بر اینکه آمریکاییها تهدید ایران و روسیه را بزرگنمایی میکنند، اشاره داشت: با این حال چنین نگاهی در درون اتحادیه وجود ندارد. ضمن اینکه اروپا در مقابل رکود و رویکردهای ترامپ نسبت به این اتحادیه ناگزیر است از ظرفیتهای کشورهایی چون چین و روسیه استفاده کند؛ اما وضعیت کنونی بسیار پیچیده و حساس است. بر این اساس یک سال آینده تحولاتی جدی در سطح قاره سبز مشاهده خواهد شد. با این حال پیشبینی نمیشود که مسئله ناتو به این سادگی منتفی و اتحادیه اروپا از این پیمان امنیتی خارج شود.
انتهای پیام/
این مطلب بدون برچسب می باشد.
Δ