مشکل آب بهداشتی و شرب یکی از مهمترین مشکلاتی است که جزیرهنشینان قشم به دلیل نبود منبع پایدار طبیعی آب همواره با آن مواجه بوده و هستند . مردم تا قبل از احداث آب شرینکن برای رفع مشکل آب شرب از آبانبارهای قدیمی و برای دیگر مصارف از آب چاه استفاده میکردند. شهر قشم اولین […]
مشکل آب بهداشتی و شرب یکی از مهمترین مشکلاتی است که جزیرهنشینان قشم به دلیل نبود منبع پایدار طبیعی آب همواره با آن مواجه بوده و هستند . مردم تا قبل از احداث آب شرینکن برای رفع مشکل آب شرب از آبانبارهای قدیمی و برای دیگر مصارف از آب چاه استفاده میکردند.
شهر قشم اولین نقطهای بود که با بهکارگیری دستگاههای آب شرینکن و ایجاد شبکه آبرسانی از نعمت آب بهداشتی بهرهمند شد ، اما اهالی روستاهای جزیره برای استفاده از این نعمت ناچار به پرداخت هزینه هنگفتی برای حمل به تانکرهای آبرسان بودند.
در دوره دولت دکتر احمدینژاد ایجاد شبکه در سراسر جزیره و آبرسانی به جزیره قشم از بندرعباس کلید خورد اما به دلیل کاهش منابع آب در سرزمین اصلی این طرح ناکام ماند و حل مشکل بی آبی جزیره جز از طریق افزایش دستگاههای آبشیرینکن ممکن نبود.
برای رفع مشکل کمآبی سازمان منطقه آزاد قشم علاوه بر بهرهبرداری آب شرینکن در شهر قشم ، در سال ۱۳۷۹ آبشیرینکن اسکله صلخ و در ۱۳۸۱ آبشیرینکن اسکله کاوه و روستای باسعیدو را احداث کرد . اداره کل آب و فاضلاب استان نیز در سال ۱۳۹۰ دستگاههای آب شرینکن در شهر سوزا را دایر کرد و روستاهای صلخ و گمبرون اولین روستاهایی جزیره بودند که در خرداد سال ۱۳۹۲ به دستگاه آبشیرینکن مجهز شدند ، آب شرین کن روستای رمچاه نیز در آذر ۱۳۹۲ افتتاح شد .
بهرهبرداری از پروژه تولید همزمان برق و آب قشم(مپنا) در شهریور ۱۳۹۳ باقدرت تولید ۱۸ هزار مترمکعب آب شیرین ،که عملیات احداث آن از سال۱۳۹۰ آغازشده بود یکی از پروژههای مهم برای رفع مشکلات آب جزیره قشم بود اما به دلیل پوسیده بودن شبکه ، آبرسانی به روستاهای جزیره با مشکل مواجه شد.
ساخت نیروگاه سیکل ترکیبی ۵۰۰ مگاواتی و واحد آبشیرینکن به ظرفیت ۱۰۰ هزار مترمکعب در روز، و خرید تضمینی برق و آب تولیدی توسط منطقه آزاد مابین شرکت مپنا و منطقه آزاد قشم که در آذر ۱۳۹۳ آغاز شد از دیگر اقدامات برای تولید آب و برق در جزیره قشم بود که انتظار میرفت با بهرهبرداری از آن مشکل بیآبی جزیره برای همیشه برطرف و کام جزیرهنشینان شیرین شود.
همه این اقدامات بهجز مورد اخیر در دولت نهم و دهم انجامشده و پسازآن نیز در شهریور ۱۳۹۴ بزرگترین آبشیرینکن روستایی خلیجفارس که با ظرفیت چهار هزار مترمکعب در روستای کووه ای جزیره قشم افتتاح شد اما همه این اقدامات هنوز نتوانسته آب را بهطور دائم در شبکههای آبرسانی روستایی جاری کند.
شواف های رسانهای آبرسانی در قشم تا آنجا پیش رفت که مؤمنی مدیرعامل منطقه آزاد قشم در مراسم کلنگ زنی آبرسانی روستای طولا در آذر ۱۳۹۴ وعده آبرسانی ۲۴ روستای جزیره را عنوان کرد که با واکنش مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی استان هرمزگان مواجه شد . وی در این خصوص گفت : منطقه آزاد هیچ نقشی در آبرسانی به روستاها نداشته و قرار بود ۵ میلیارد تومان به آب و فاضلاب روستایی برای تکمیل پروژهها کمک کند که تاکنون یک ریال هم هزینه نکرده است ، حمزه پور اعتبار موردنیاز برای اتمام پروژه آبرسانی به روستاهای قشم را ۲۰ میلیارد تومان عنوان کرده بود که با تأمین این بودجه تمامی روستاهای جزیره تا پایان سال ۹۵ به شبکه آبرسانی متصل خواهند شد.
شعار آبرسانی در جزیره قشم در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ بهوسیله ای برای ناکارآمدی دولت نهم و دهم و تبلیغ برای دولت تدبیر و امید تبدیلشده بود و مسئولین جزیره قشم مدعی بودند تا قبل از دولت تدبیر و امید آبرسانی به روستاهای جزیره صفر درصد بوده و این دولت و تدبیر و امید بوده که توانسته مشکل آب روستاهای جزیره قشم را حل کند و وعده رفع کامل آن را تا پایان سال ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ میدادند .
حمزه پور مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی استان هرمزگان در همین راستا در شهریور ۱۳۹۵ به خبرنگار مهر گفته بود : شاخص آبرسانی به روستاها در شهرستان قشم تا قبل از دولت تدبیر و امید ۴ درصد بود و اکنون به ۵۰ درصد رسیده است و با برنامهریزیهای صورت گرفته تا پایان دولت تدبیر و امید صد در صد مردم از نعمت آب آشامیدنی در جزیره قشم بهرهمند خواهند شد.
با پایان گرفتن انتخابات دوازدهمین ریاست جمهوری حسن روحانی و اطمینان از ابقای مسئولین مشکل بیآبی قشمیها پابرجا ماند و حتی با پایان یافتن هشت سال عمر دولت تدبیر و امید با همه وعدههای دروغین آن نهتنها مشکل بیآبی روستانشینان مرتفع نشد بلکه اکنون شهروندان قشمی نیز از کاهش فشار آب و یا قطعی آب در شهر قشم گلایهمند هستند.
در حالی که روستا نشینان برای رفع مشکل آب به چاه های آب پناه برده اند و حتی به دلیل استفاده از آب آب انبارها اهالی روستای هلر به بیماری هپاتیت A مبتلا شدند، فرماندار شهرستان قشم در خصوص مشکل آب جزیره قشم گفت : آبرسانی و تامین آب دو مقوله کاملا متفاوت است و اینکه مطرح میشود ۹۵ درصد آبرسانی جزیره قشم انجام شده صحت دارد چرا که تنها دو روستای نقاشه و تورگان باقی مانده است.
مشکل بیآبی و بی کیفیت بودن آن یکی از پربحث ترین مشکلات جزیره قشم است که چاره آن جز با ورود جدی و تصدیگری دولت امکانپذیر نخواهد بود و وقت آن رسیده است تا مسئولین بجای دادن وعده های بی سرانجام نسبت به حل این مشکل که علاوه بر زندگی روزانه مردم بر بخش های گردشگری ، صنعتی و سرمایه گذاری تاثیر خواهد داشت اقدام کنند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
Δ